Negatieve biografie

Mensen praten graag over wat ze doen. Waar ze werken, waar ze op vakantie gaan, wat ze in hun vrije tijd doen. Over wat we allemaal níet doen, praten we veel minder. Toch is dat vaak interessant. Stel je bijvoorbeeld voor dat je een kennismakingsronde organiseert en je vraagt deelnemers iets te vertellen over waar ze niet op vakantie gaan, of hobby’s die ze niet beoefenen. Wedden dat het heel wat aardige inkijkjes oplevert?

Mij lijkt het interessant om een negatieve biografie samen te stellen. Een overzicht van alles wat ik heb nagelaten, sporten die ik liever niet beoefen, opleidingen die ik niet heb gevolgd, werk dat ik na enig aarzelen niet ben gaan doen. Hieronder een begin.

 • Studie. Na het Gymnasium niet gekozen voor: klassieke talen, filosofie, theaterwetenschappen.  Van dat laatste soms wel spijt, want ik houd erg van theater. Filosofie ben ik later nog in deeltijd gaan doen.
 • Werk. Ik ben geen manager, geen politiek dier en geen afmaker. Heb een hekel aan “ja, maar”, “zo is het” en aan dingen kapot analyseren.
 • Hobby. Nooit gehad. Vooral activiteiten met een grote mate van materiële bewerkelijkheid staan me tegen, zoals klussen, zeilen, vissen, zelf handbogen maken.
 • Vakantie. Verre reizen naar ingewikkelde landen, dat moeten anderen maar doen. In Europa is geweldig veel te bewonderen.
 •  Werk. Ik werk niet bij een Universiteit, hoewel regelmatig mensen zeggen: “Zou dat niet (meer) iets voor jou zijn?”
 • Verder. Verder drink ik nooit thee.

6 gedachtes over “Negatieve biografie

 1. Heel grappig, zo’n negatieve biografie. Vooral de lemma’s “hobby” en “vakantie” spreken me aan. Aan handbogen maken hoef ik niet eens te denken. Ik kan nog geen papieren hoedje vouwen. En op vakantie in een tent is onvoorstelbaar. Toon Hermans is het met me eens: “… en toen ik uit de tent kwam kruipen… want je moest kruipen… lopen kon niet..”
  Ga maar door met je negatieve biografie.
  Mathieu Schlijper

 2. Ik vind m geniaal. ‘vooral activiteiten met een grote mate van materiële bewerkelijkheid staan me tegen’ – heel herkenbaar. *grinnikt*
  Ik vrees alleen dat mijn negatieve bio zo veel langer zou worden dan mijn gewone, wat, nu ik erover nadenk, waarschijnlijk getuigt van een grote mate aan geestelijke gezondheid.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s