Ontruimingsoefening

Vandaag vond in het kantoorgebouw waar ik werk een ontruimingsoefening plaats. De oefening kwam niet helemaal onverwacht. Aangekondigd was althans dat de ontruiming ergens deze week zou worden gehouden. Wanneer precies, moest geheim blijven.

Ik moest denken aan de filosofische paradox van het proefwerk. Stel je bent een leraar op een middelbare school. Om je leerlingen te prikkelen hun huiswerk bij te houden kondig je een onverwacht proefwerk aan. Het enige wat je prijsgeeft is dat de leerlingen het proefwerk ergens volgende week (maandag tot en met vrijdag) kunnen verwachten.

Dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Stel bijvoorbeeld dat je het proefwerk op vrijdag wilt geven. Dat zal niet gaan. Want als de donderdag eenmaal voorbij is, kunnen de leerlingen er zeker van zijn dat ze het proefwerk op vrijdag krijgen. En dan is het niet langer onverwacht.

Hier komt de paradox. Als we zo redenerend de vrijdag wegstrepen als mogelijke proefwerkdag, herhaalt het procede zich voor de donderdag. Oftewel: wie op woensdag nog niet is getentamineerd, weet dat het donderdag zal moeten gebeuren. Maar dan is er opnieuw geen sprake meer van een onverwacht tentamen! Enzovoort. We strepen de woensdag weg en het probleem herhaalt zich voor de dinsdag en de maandag.

Deze filosofische paradox behelst eerder een denktruc dan een echte onmogelijkheid. Want je kunt wel degelijk op dinsdag een proefwerk uitdelen of een rampenoefening organiseren en je leerlingen annex medewerkers ermee overvallen. Maar toch. Naarmate het einde van de week nadert, verandert de paradox van een gedachtekronkel in een realiteit: donderdagavond ben je echt te laat. Dat onze ontruimingsoefening op maandag plaatsvond, was dan ook redelijk goed te voorspellen.

Een gedachte over “Ontruimingsoefening

  1. Interessant. Ik zou op dinsdag gegokt hebben. Op maandag zit iedereen te wachten tot hij komt en als hij dan niet geweest is, zijn mensen geneigd te denken dat hij dinsdag ook wel niet zal plaatsvinden. Mensen gaan uit van hetzelfde tot het niet meer anders kan… toch? Vrijdag kan idd niet, waardoor woensdag en donderdag dan de meest logische kandidaten lijken.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s