Op de hand naaien

“Je moet die cape op de hand naaien”, sprak een vrouw in de tram vanavond. Ik weet niet hoe het bij jou zit, maar zo’n uitspraak blijft bij mij urenlang spoken. Misschien herinner ik me het zinnetje over tien jaar nog. Waarom? Geen idee. De meest belangwekkende, persoonlijke, ontroerende uitspraken ben ik soms al na een uur vergeten. Maar de op de hand genaaide cape blijft altijd hangen.

Is het misschien de bijzondere formulering die plakt? De cape wordt niet ‘met de hand’ genaaid, maar ‘op de hand’. Dat is een groot verschil. Onverwachte voorzetsels beschikken over plakkracht. Niemand had het zich herinnerd als Pim Fortuyn zijn toespraak had beëindigd met “Ik heb er zin in.”  Maar doordat hij ‘in’ veranderde in ‘an’ werd de zin onuitwisbaar. Heeft iemand meer voorbeelden van zelfklevende voorzetsels?

Tot slot, om te onderstrepen dat ik me met het meedragen van straatcitaten in goed gezelschap bevind, een fragment van Gerard Reve (met een knipoog naar @willemparel):

“Trouwens, alsof het niet juist de kleine, zo vaak onopgemerkt blijvende en te weinig gewaardeerde dingen in het leven zijn, die dit zijn inhoud geven! Alsof ik het zelf helpen kan, dat ik de herinnering, onuitwisbaar, van bijna negen en twintig jaar geleden met mij meedraag, toen een vrouw, op een woensdagmiddag in oktober, in de portiek van Ploegstraat 109, 111, of 113 -ik vertrouw dat de lezer mij terzake van het exacte huisnummer niet zal bemoeilijken, want men kan toch bezwaarlijk eisen dat ik het in dit weer, met mijn zieke lichaam, ga verifiëren -bij een herfstige, droge atmosfeer en een lauwe, onstuimige wind (opnieuw het ‘weer van alle mensen’), tegen een andere vrouw opmerkte: ‘Veel groente en weinig aardappelen, dat eet voor een man niet zo lekker.'”

Gerard Kornelis van het Reve in Op Weg Naar het Einde

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s