Doe arrogant en verkoop meer

arrogant2Tip voor wie in een winkel werkt: behandel je klant neerbuigend en onbeschoft. Neem hem of haar op van top tot teen, met een blik vol minachting in je ogen. Of laat je klant volkomen links liggen. Volgens Canadees onderzoek verkoop je dan meer, zo bericht Trouw deze week.

Denk nu niet te snel: “Dit verklaart alles. Alle verkoopmedewerkers in Nederland hebben dit onderzoek natuurlijk gelezen!”. Het onderzoek moet namelijk nog verschijnen.

Bovendien zijn er, zoals altijd bij onderzoek, mitsen en maren. Om te beginnen werkt bovenstaande alleen bij luxe artikelen: dure merkkleding, tassen en schoenen. Anders niet. Als Van Haren zijn klanten laatdunkend bejegent, denken ze meteen: bekijk het maar met je schoenen.

Bovendien blijkt het effect na twee weken uitgewerkt. Als verkopers zich daarna nog steeds arrogant opstellen, kopen klanten ook hun luxe merkartikelen liever elders.

De fascinerende vraag is natuurlijk hoe de aanvankelijke koopbereidheid door arrogant gedrag wordt versterkt. Volgens de onderzoeker die in het artikel van Trouw aan het woord komt, zorgt de arrogantie ervoor dat je zulke winkels gaat ervaren als een hippe groep op school waarvan iedereen deel wil uitmaken. Door te kopen probeer je erbij te horen.

De relatie tussen statuskenmerken en waardering van producten is niet nieuw. Deze week verscheen bijvoorbeeld ook een onderzoek waaruit bleek dat klanten eten in restaurants lekkerder en bevredigender vinden als het duurder is.

Wat je aan het denken zet, is het kennelijke verband tussen status en arrogantie. Blijkbaar geeft ‘uit de hoogte doen’ je een positie waar mensen naar willen reiken. Als dat werkt op het schoolplein en in de PC Hooftstraat, hoe zou dat dan bijvoorbeeld in organisaties werken?

2 gedachtes over “Doe arrogant en verkoop meer

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s