Dierbare overtuigingen: waarom je ze (bijna) nooit loslaat

naamloos (2)In Almelo sprak ik deze week met toezichthouders over dierbare overtuigingen. Ik stelde dat sommige overtuigingen je zo veel waard zijn dat geen wild paard je ervan los kan trekken.

Tegen zulke overtuigingen is bijna niets opgewassen. Feiten of argumenten zijn kansloos. Je opvatting voelt simpelweg te goed. Als ik bijvoorbeeld sterk gehecht ben aan de overtuiging dat alle zwanen wit zijn, zal zelfs het zien van tien zwarte zwanen mijn zekerheid geen moment doen wankelen.

Als de feiten niet meer kloppen met je overtuiging, dan hebben de feiten een probleem. Je hoeft alleen je verhaal over de feiten wat aan te passen om je overtuiging veilig te stellen. “Deze zwanen zijn niet zwart, ze zijn op een andere manier wit.” Het gaat vanzelf.

Onze allerdierbaarste overtuigingen laten we nooit los. Hoewel, er zijn uitzonderingen. Tijdens de bijeenkomst in Almelo wees een deelnemer op de Amerikaanse senator Rob Portman die vroeger een felle tegenstander van het homohuwelijk was. Totdat zijn 19-jarige zoon hem vertelde dat hij homo was, “al zo lang hij zich kon herinneren”. Sindsdien is de republikein Portman een actieve pleitbezorger voor het homohuwelijk.

De draai is even begrijpelijk als onwaarschijnlijk. Volharden in je afwijzing van homoseksualiteit kan ertoe leiden dat je je zoon kwijtraakt. Maar toch. Portman zou de eerste niet zijn die liever de banden met zijn familie verbreekt dan met zijn diepste overtuigingen. Soms hebben we liever gelijk dan dat we gelukkig zijn, zou Dr. Phil zeggen.

Maar die weg koos Portman dus niet. Hij ging naar eigen zeggen op zoek naar raad in de Bijbel en raadpleegde geloofsgenoten en collega-politici. Hij kwam tot de conclusie dat “niets in de Bijbel belangrijker is dan de boodschap van liefde en mededogen.” En hij voegde eraan toe dat hij dacht dat het openstellen van het huwelijk voor homo’s “het huwelijk in het algemeen juist sterker zal maken.”

Er zijn dus feiten en gebeurtenissen die je meest geliefde denkbeelden kunnen aantasten. Het enige wat dan nog mogelijk is, is op zoek gaan naar een nieuw verhaal. Een nieuwe jas die even heerlijk zit als de vorige. Eentje die je nooit meer inwisselt.

Een gedachte over “Dierbare overtuigingen: waarom je ze (bijna) nooit loslaat

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s