Narcisme, Ronaldo en het halo-effect

Als je de wereld een beetje consistent wilt houden, dan helpt het als je mensen in twee groepen verdeelt. De ene heet ‘oké’ en de andere ‘niet-oké’. Dat is heerlijk en het werkt heel simpel. Je kiest één eigenschap van een persoon die bijzonder positief of juist negatief is. Vervolgens laat je je oordeel over deze eigenschap al je andere oordelen kleuren.

Iemand die volgens jou abjecte meningen heeft, is vervolgens ook een bedrieger en een ruziemaker. Iemand die geweldig kan voetballen kan niet tegelijk een onuitstaanbare ijdeltuit zijn. Dat schuurt te veel. (Daarom vinden veel mensen het lastig om over Christiano Ronaldo te praten)

Het lijkt wat kinderachtig, maar het verschijnsel is haast niet te onderdrukken. Psychologen spreken van het halo-effect: onbewust zie je de hele persoon in het stralende licht van die ene kwaliteit. Een mooi voorbeeld is deze tweet van journalist Joost Niemöller. tweet JN  In de media-arena draait het tegenwoordig om de vraag: wie is het meest oprecht, het authentiek en gespeend van zelfingenomenheid? De ‘narcisten’ naar wie wordt verwezen zijn de gasten bij Pauw die meningen verkondigen over bootvluchtelingen. Er is één uitzondering: Thierry Baudet. Wie de uitzending van Pauw zag, kon vaststellen dat Baudet heel anders denkt over de vluchtelingenproblematiek dan zijn gesprekspartners.

Baudets mening ligt vermoedelijk dicht in de buurt van die van Niemöller zelf. Maar dat Baudet een andere mening heeft dan zijn narcistische tafelgenoten, betekent natuurlijk nog niet dat hij – als enige – géén narcist is. We kunnen veel zeggen over Thierry Baudet en zijn meningen. Maar de mogelijkheid dat Baudet – de man die zich tijdens een interview liggend op een piano liet fotograferen – een mediamoment niet zou benutten om ‘zichzelf te etaleren’, lijkt me een heerlijke wensdroom van Niemöller.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s