Over mijzelf

72-3425Mijn naam is Harrie van Rooij. Ik adviseer de rijksoverheid over communicatiebeleid en gedragsverandering. Daarnaast werk ik aan een proefschrift over de manier waarop ambtenaren naar burgers kijken. En als er dan nog tijd over is, treed ik graag op als trainer en publicist. Het liefst over onderwerpen als gedragsverandering, interactie en framing.

Ik studeerde bedrijfscommunicatie aan de Radbouduniversiteit en wijsbegeerte aan de Vrije Universiteit. De combinatie van communicatieadviseur en filosoof roept soms verwondering op. Een denker in een doenerig vak? Toch is reflectie juist voor communicatieprofessionals een elementaire eigenschap. Zo vind ik dat je mensbeelden moet blijven doordenken. Hoe kijk je naar je klanten, inwoners, medewerkers? Welke vanzelfsprekendheden zitten in je perspectief verborgen?

Mijn favoriete uitspraak is van Hans-Georg Gadamer, de Duitse denker die bewijst dat filosofie en communicatie helemaal niet zo ver uiteen liggen, en die zijn hele werk eens samenvatte met de zin: “Het zou kunnen dat de ander gelijk heeft.”

Het is trouwens minstens zo interessant om te vertellen wat je allemaal niet doet. Daarvoor verwijs ik naar mijn negatieve biografie.